OKULUMUZUN TARİHÇESİ VE MEZUNLARIMIZ

OKULUMUZUN TARİHÇESİ VE MEZUNLARIMIZ

01.11.2017 993

 

OKULUMUZUN TARİHÇESİ

 

Okulumuz, 1904 yılında o dönemde Doğusandal Köyünden İçel İl Genel Meclis Üyesi olan Hacı Veli Ağa'nın kızının katkıları ile Hacı Molla Ahmet ve Hacı Süleyman kardeşler tarafından cami olarak yaptırılan taş bina ve üstü toprak dam olan binanın 1923 yılında okula dönüştürülmesi ile eğitim öğretime başlamıştır.

 

O dönemde Cuma günleri tatil olduğu için okul bahçesinde Cuma Namazı'nın kılındığı belli bir süre hem medrese hem de cami olarak kullanıldığı söylenmektedir.

 

Okulumuzun kurucusu ve aynı zamanda ilk öğretmeni, Adana Öğretmen Okulundan 1917 yılında mezun olan Veli Mehdi veya Veli Mecit olduğu söylenmektedir. Veli Öğretmenin aynı zamanda Kuva-i Milliye Hareketine de katıldığı ve aktif görev aldığı bilinmektedir.

 

1926-1930 yıllarında Derviş Muallim (Gavur Muallim ) görev yapmıştır. Derviş Muallim Kıbrıs kökenli olması ve Şapka İnkılabından sonra görev yaptığı için şapka takması halk arasında Gavur Muallim olarak anılmasına neden olmuştur.

 

Derviş muallim öğrencilerinin dışında halkın yeni yazıyı öğrenmesi için (Harf İnkılabından sonra) çaba göstermiş ve halkı eğitmeye çalışmıştır. Derviş Muallim bu şekilde yetiştirdiği Abdulkadir ATLAY 1. Ordu'da vatani görevini yaparken Mustafa Kemal ATATÜRK ve arkadaşları İsmet İNÖNÜ, Fahrettin ATALAY, Tevfik BIYIKLIOĞLU ve Kazım ÖZALP ile birlikte 1. Ordu Manevraları'nı denetimi sırasında Atatürk'ün sorularına vermiş olduğu cevaplardan dolayı ATATÜRK onun ödüllendirilmesini emreder.Bunun üzerine Abdulkadir ATALAY ödül olarak ATATÜRK ile  hatıra fotoğrafı çektirmek ister.  Bu fotoğraf okulumuzda mevcuttur.

 

1940 yıllarında ilk taş bina yıkılmış hatta bir kısmı yanmıştır. Onun yerine şu anda anasınıfı olarak kullanılan taş binada eğitim öğretime devam edilmiştir. 1970 yıllarında şu anda yemekhane olarak kullanılan iki derslikli bina hizmete girmiştir.

 

1999 yılında 2 katlı ve 10 derslikli bina hizmete girerek 8 yıllık ilköğretim okuluna eski okul müdürlerimizden Hatice DEMİRKAPLAN zamanında dönüştürülmüştür. Okulumuz Taşıma Merkezli İlköğretim Okulu olarak hizmet vermektedir. Doğu Sandal İlköğretim Okulu, Olukönü İlköğretim Okulu,Sinap İlköğretim Okulu , Şahna İlköğretim Okulu ve Üzümlü İlköğretim Okulu okulumuza taşınmaktadır.

 

Okulumuzda iki Anasınıfı, Yemekhane ve 11 derslik bulunmaktadır.

 

 

 

Okulumuz mezunlarından çok sayıda devlet memuru yetişmiş ve devletin çeşitli kademelerinde görev yapmışlardır. Başbakanlıkta müfettiş olarak görev yapan ve dışişleri bakanlığında üst düzeyde görev yapan mezunlarımız mevcuttur. Emekli olan ve halen görev yapan çok sayıda öğretmen vardır. ATATÜRK'le hatıra fotoğrafı çektiren Abdulkadir ATALAY'ın oğlu emekli öğretmen Abidin ATALAY okulumuz mezunu öğretmenlerinden sadece biridir. Emekli Öğretmen Süleyman KARACA ise Okulumuzdan Emenli olan ilk öğretmendir.

13-11-201713-11-201713-11-2017Tarihi 1920 lere Uzanan Okulumuzdan Mersin Eğitim Müzesine Gönderdiğimiz Tarihi Belgelerimiz.01-11-2017